Hlavná stránka

1. nadnárodné stretnutie na pôde našej strednej školy

sa uskutočnilo koncom minulého roka, v dňoch 2. až 4. decembra 2014. Išlo o úvodné pracovné stretnutie všetkých projektových partnerov.

„Hoci by niekto povedal, že žijeme v informačnej dobe (čo je z veľkej časti pravda,) mohol by som mu oponovať a povedať, že žijeme v dobe elektrického prúdu. 230V, päťdesiat Hertzov – to sú základné parametre striedavého prúdu, bez ktorého by sme sa vrátili o niekoľko storočí naspäť do stredoveku. Možno si to ani neuvedomujeme pri dennom používaní svietidiel, počítačov, plynových pecí s elektrickým čerpadlom, ktoré sa zapínajú elektrickou iskrou, pračiek, mikrovlnných rúr a ďalšieho množstva elektrospotrebičov, že bez výroby elektrónov, ktoré sa pohybujú vo vodičoch, by zrejme skolaboval svet ako ho poznáme. Z tohto dôvodu je cieľom nášho projektu zamyslieť sa nad dôležitosťou elektrickej energie, jej ekologickej výroby a rozumným hospodárením pri jej používaní.“ Povedal na úvod stretnutia RNDr. Lenhart, koordinátor projektu.

Úvodné stretnutie prebehlo v tvorivej pracovnej, ale i priateľskej atmosfére. Išlo predovšetkým o vzájomné zoznámenie sa a rozdelenie kompetencií pri plnení úloh vyplývajúcich z projektu. Našu školu projektovým partnerom suverénne predstavil v anglickom jazyku Marek Zimerman, študent druhého ročníka bilinguálnej OA. Podobne aj študent Kristian zo strednej školy v Bulharskom Plovdive nám predstavil ich región, zvyky a tiež školu. Členkami filmového štábu, ktoré zdokumentovali, ako naše stretnutie prebiehalo, boli Monika Hepnerová a Roderika Minichová, študentky druhého ročníka v odbore grafik digitálnych médií. Okrem rokovania, si naši partneri prezreli priestory našej školy a mali možnosť navštíviť vyučovacie hodiny na teoretickom ale i praktickom vyučovaní v rôznych odboroch. Na externej aktivite sme sa s partnermi a triedou 2B zúčastnili exkurzie v tepelnej elektrárni Nováky, ktorá elektrickou ale i tepelnou energiou zásobuje náš región a tiež vo fotovoltaickej elektrárni v Lazanoch.

Naším partnerom sme tiež predstavili mesto sídla našej školy, mesto Handlová a nedalo nám, aby sme sa nepopýšili s dominantou nášho regiónu, Bojnickým zámkom. Od elektrických turbín a vodičov, sme sa tak na chvíľku ocitli v rozprávke.

Tešíme sa na ďalšie stretnutia.

 
Čo si vo svojom živote ceníte najviac?