Hlavná stránka

Štvrté nadnárodné stretnutie projektu:

Erasmus + KA2

"Bezpečná energia – energia pre budúcnosť“

V Českej republike v Sokolniciach, v dňoch 18. až 21. októbra 2015

Projektové stretnutie zorganizovala Stredná škola elektrotechnická a energetická v Sokolniciach u Brna. Stretnutia sa zúčastnili všetci projektoví partneri a z našej školy členovia manažmentu projektu, riaditeľ školy Mgr. Jozef Barborka a Ing. Mária Beňušová, zástupkyňa riaditeľa školy

Partnerská škola pripravila pre nás zaujímavý pracovný program a projektové aktivity:

Na pôde školy nás privítal riaditeľ školy Ing. Oldřich Životský, ktorý nás poinformoval o zameraní školy, o jej fungovaní, úspechoch, aktivitách. V jeho spoločnosti sme tiež absolvovali prehliadku priestorov školy – najmä odborných, špičkovo vybavených učební. Informoval nás aj o blížiacom sa otvorení novovybudovaného Energetického centra, ktoré bude slúžiť na vzdelávanie v oblasti obnoviteľných zdrojov na výrobu elektrickej energie. Laboratórium je vybavené aktívnymi modelmi týchto technológií – fotovoltaika, solárne termické systémy, veterná aj vodná elektráreň, ďalej vykurovanie biomasou, tepelné čerpadlá, vodíkové technológie a rekuperácie.

Na pracovných stretnutiach prebehla aj rekapitulácia plnenia projektových aktivít a intelektuálnych výstupov a pripomenutie dôležitých dátumov pre úspešné ukončenie projektovej spolupráce.

Študenti SŠEE Sokolnice odprezentovali úspešný projekt Elektromobilita, ktorého výstupom bol elektrobicykel.

Mali sme možnosť vidieť vyučovacie hodiny, na odbornom výcviku v odborných učebniach, s problematikou výroby elektrickej energie a jej dopadov na životné prostredie. Zúčastnili sme sa na odborných exkurziách:

  • Do Jadrovej elektrárne Dukovany, ktorá je prvou prevádzkovanou jadrovou elektrárňou na území Česka. Je významným zdrojom českej energetickej sústavy s inštalovaným elektrickým výkonom 2 040 MW.
  • Do Bioplynovej stanice Švábenice, ktorá slúži na výrobu elektrickej a tiež tepelnej energie a ako energetickú surovinu spracováva cielene pestované energetické plodiny - kukuricu, konzervované v podobe siláže.

Partnerská škola pre nás pripravila i ďalšie aktivity, ktoré viedli k poznaniu regiónu, jeho histórie i modernej súčasnosti, tiež prírodných krás.

Pracovné stretnutie bolo zorganizované na vysokej úrovni, splnilo naše očakávania. Prebehlo v súlade s cieľmi štvrtého nadnárodného stretnutia.

V Handlovej 22.10. 2015

 
Čo si vo svojom živote ceníte najviac?