Hlavná stránka

2. nadnárodné stretnutie na pôde strednej školy v Istanbule, Turecku.

V dňoch 22. marca až 26. marca 2015 sa manažment projektu - pedagógovia našej školy, RNDr. Lenhart, Mgr. Jendrušáková , Ing. Neuschlová, Mgr. Viera Uhrinová a riaditeľ školy Mgr. Barborka, zúčastnili na druhom stretnutí medzinárodného projektu „Bezpečná energia – energia pre budúcnosť“, v Tureckom Istanbule.

Stretnutie zorganizovala stredná škola Maltepe Anadolu Lisesi. Počas neho boli realizované nasledovné projektové aktivity: Študenti a učitelia školy nám podrobne, formou prezentácií, pripraveného workshopu, či otvorených vyučovacích hodín predstavili školu, jej špičkové vybavenie, úspechy a výstupy z ďalších projektov, úspešných študentov. Na otvorenej hodine kolegovia z Turecka prezentovali modernú výučbu - využitie kódov pomocou náučného softvéru. Na pôde školy prebehla tiež konferencia na tému „Bezpečná energia – energia pre budúcnosť“, počas ktorej bola odprezentovaná podrobná analýza výroby elektrickej energie na území Turecka a Bulharska. V nich poukázali na rôzne spôsoby výroby elektrickej energie, ich percentuálne zastúpenie, sebestačnosť krajiny vo výrobe, bezpečnosť a ochranu životného prostredia v súvislosti s energiou a vízie do budúcnosti.

Následne, otázka po otázke boli analyzované výsledky dotazníka „Šetríš elektrickou energiou?“

Zúčastnili sme sa odbornej exkurzie v DEHA BiodiselEnergy, v továrni na výrobu oleja vysokej kvality tzv. Biodisel a glycerínu, jednak z rastlinných semien, ale aj druhotným spracovaním použitého potravinárskeho oleja. Dozvedeli sme sa o vlastnostiach a využití tohto náhradného paliva. Partnerská škola pre nás zabezpečila návštevu múzea energetiky, ktoré sa nachádza v jednej z najprestížnejšej z istanbulských univerzít vo Bilgi University. Múzeum je na pôvodnom mieste tepelnej elektrárne zo začiatku 20. storočia. Sú tam pôvodné turbíny a alternátory a tiež strojovňa s velínom. V múzeu je tiež veľké množstvo fyzikálnych prístrojov, technických zariadení z minulosti, ale aj zo súčasnosti. Múzeum však nebolo zaujímavé len historickými exponátmi, ale aj rôznymi interaktívnymi pomôckami či učebňami pre netradičné , zážitkové vzdelávanie na tému elektrická energia.

Po prehliadke areálu univerzity sme sa zúčastnili na vysokoodbornej prednáške o el. energii jej najrozšírenejšom spôsobe výroby až po menej tradičné spôsoby, o jej využívaní, spotrebe, cene a to v celosvetovom meradle. Prednášku a následnú diskusiu viedol Prof. Dr. Ali Nezihi Bilgi.

Okrem odborných aktivít sme mali možnosť navštíviť aj významné pamätihodnosti Istanbulu a zoznámiť sa s históriou Turecka.

Projektové stretnutie na pôde strednej školy Maltepe Anadolu Lisesi v Istanbule bolo zorganizované a aj prebehlo na vysokej úrovni, bolo tvorivé, inšpiratívne a splnilo očakávania vyplývajúce z projektu.

V Handlovej 15.12.2014

 
Čo si vo svojom živote ceníte najviac?