Hlavná stránka

2. nadnárodné stretnutie na pôde strednej školy v Istanbule, Turecku

V dňoch 22. marca až 26. marca 2015 sa pedagógovia našej školy, RNDr. Lenhart, Mgr. Jendrušáková , Ing. Neuschlová, Mgr. Uhrinová a riaditeľ školy Mgr. Barborka, zúčastnili na druhom stretnutí medzinárodného projektu "Bezpečná energia – energia pre budúcnosť" , v Tureckom Istanbule.

Stretnutie zorganizovala stredná škola Maltepe Anadolu Lisesi. Počas neho boli realizované nasledovné projektové aktivity: Študenti a učitelia školy nám podrobne, formou prezentácií, pripraveného workshopu, či otvorených vyučovacích hodín predstavili školu, jej špičkové vybavenie, úspechy a výstupy z ďalších projektov, úspešných študentov. Na otvorenej hodine kolegovia z Turecka prezentovali modernú výučbu - využitie kódov pomocou náučného softvéru. Na pôde školy prebehla tiež konferencia na tému „Bezpečná energia – energia pre budúcnosť“, počas ktorej bola odprezentovaná podrobná analýza výroby elektrickej energie na území Turecka a Bulharska. V nich poukázali na rôzne spôsoby výroby elektrickej energie, ich percentuálne zastúpenie, sebestačnosť krajiny vo výrobe, bezpečnosť a ochranu životného prostredia v súvislosti s energiou a vízie do budúcnosti.

Následne, otázka po otázke boli analyzované výsledky dotazníka "Šetríš elektrickou energiou?"

Zúčastnili sme sa odbornej exkurzie v DEHA BiodiselEnergy, v továrni na výrobu oleja vysokej kvality tzv. Biodisel a glycerínu, jednak z rastlinných semien, ale aj druhotným spracovaním použitého potravinárskeho oleja. Dozvedeli sme sa o vlastnostiach a využití tohto náhradného paliva. Partnerská škola pre nás zabezpečila návštevu múzea energetiky, ktoré sa nachádza v jednej z najprestížnejšej z istanbulských univerzít vo Bilgi University. Múzeum je na pôvodnom mieste tepelnej elektrárne zo začiatku 20. storočia. Sú tam pôvodné turbíny a alternátory a tiež strojovňa s velínom. V múzeu je tiež veľké množstvo fyzikálnych prístrojov, technických zariadení z minulosti, ale aj zo súčasnosti. Múzeum však nebolo zaujímavé len historickými exponátmi, ale aj rôznymi interaktívnymi pomôckami či učebňami pre netradičné, zážitkové vzdelávanie na tému elektrická energia.

Po prehliadke areálu univerzity sme sa zúčastnili na vysokoodbornej prednáške o el. energii jej najrozšírenejšom spôsobe výroby až po menej tradičné spôsoby, o jej využívaní, spotrebe, cene a to v celosvetovom meradle. Prednášku a následnú diskusiu viedol Prof. Dr. Ali Nezihi Bilgi.

Okrem odborných aktivít sme mali možnosť navštíviť aj významné pamätihodnosti Istanbulu a zoznámiť sa s históriou Turecka.

Projektové stretnutie na pôde strednej školy Maltepe Anadolu Lisesi v Istanbule bolo zorganizované a aj prebehlo na vysokej úrovni, bolo tvorivé, inšpiratívne a splnilo očakávania vyplývajúce z projektu.

 
Čo si vo svojom živote ceníte najviac?