Hlavná stránka

Študenti SOŠ Handlová na odbornej stáži v Plzni

Počas prvých dvoch novembrových týždňov sa 12 študentov tretieho ročníka študijných odborov mechanik počítačových sietí, mechatronika a technické lýceum vzdelávalo v rámci programu ERASMUS+ v metropole Západočeského kraja v Plzni. Tento medzinárodný program je zameraný na zlepšenie kvality odborného vzdelávania a prípravy.

Podstatná časť projektu "Internacionalizácia odborného vzdelávania" sa realizovala v moderných odborných učebniach SOU elektrotechnického v Plzni a na špecializovaných pracoviskách partnerských firiem tejto školy. Jej cieľom bolo posilniť a nadobudnúť nové odborné vedomosti, zručnosti a pracovné návyky v oblasti mikroprocesorovej techniky, kamerových systémov, programovania PLC automatov a zabezpečovacej techniky. Cieľom odbornej stáže bolo tiež získať schopnosť aplikovať novozískané odborné kompetencie vo svojom odbore, v odborných predmetoch, v praxi, vo vlastných projektoch. Zvýšila sa tým šanca žiakov na uplatnenie na domácom a európskom trhu práce. Žiaci pochopili význam vzdelania pre úspešné umiestnenie na pracovnom trhu, zvýšila sa ich motivácia v štúdiu.

 

Okrem odborných kompetencií študenti získali informácie o hostiteľskej krajine, jej kultúre, spôsobe vzdelávania, práce a života. Mali možnosť rozvinúť svoju komunikatívnosť, zodpovednosť, samostatnosť a adaptabilitu v nových, neznámych podmienkach a v cudzích pracovných kolektívoch. Spoznali kultúrne, spoločenské a historické fakty a zvyky navštívenej krajiny. Vďaka tomuto projektu si študenti prezreli aj historické centrum mesta Plzeň, vedecko-zábavné centrum Techmánia, 3D Planetárium, show najdokonalejšieho humanoidného robota ASIMA aj múzeum historického pivovaru Pilsner Urquel a jeho nové autormatizované plniace linky. Zaujala ich aj Botanická a zoologická záhrada a mnohé zaujímavosti. Počas víkendu spoznávali históriu a kultúru hlavného mesta Českej republiky Prahy a kúpeľného mesta Karlove Vary.

Odborná stáž bola vyhodnotená ako veľmi úspešná a pre všetkých účastníkov má veľkú hodnotu vďaka získaným odborným, sociálnym a jazykovým kompetenciám.

Ing. Mária Beňušová,

 
Čo si vo svojom živote ceníte najviac?