Hlavná stránka

Odborná stáž študentov obchodnej akadémie – bilingválne štúdium - vo Walese, Wrexham

V dňoch 4.10. 2014 – 25.10. 2014 sa študenti z II.A a III.L, celkom 12 žiaci odboru obchodná akadémia – bilingválne štúdium zúčastnili v rámci projektu Erasmus+ zahraničnej odbornej stáže v škole Coleg Cambria – Yale, Wrexham, Veľká Británia.

Cieľom odbornej stáže bolo rozšíriť si jazykové kompetencie v odbornej terminológii anglického jazyka, znalosti a praktické zručnosti v oblasti podnikania a cestovného ruchu. Študenti diskutovali o obchodnej etike v rôznych krajinách sveta, učili sa ako napísať životopis a žiadosť do zamestnania, ako si založiť vlastnú firmu, získať počiatočný kapitál, nájsť vhodný predmet podnikania a presvedčiť potencionálneho zákazníka o kvalite poskytovaných služieb resp. výrobkov. Naučili sa na čo upriamiť pozornosť pri prezentovaní firmy a tiež obchodovaní na burze cenných papierov. Stretli sa s reálnymi podnikateľmi, ktorí ich oboznámili so svojimi skúsenosťami pri zakladaní firmy, jej úspechmi a problémami a predovšetkým so získavaním si zákazníkov. Učili sa ako zorganizovať prácu vo firme, zaradiť pracovníkov na pracovné miesto, určovať spôsoby odmeňovania.

 

Navštívili bývalé priemyselné oblasti, ktoré sa zmenili na turistami vyhľadávané lokality. Vyskúšali si vytvoriť krátky film, ktorý môže slúžiť firme ako reklamný prostriedok. Pri tvorbe filmu sa naučili používať program I movie, s ktorým sa niektorí stretli prvýkrát.

Odborná stáž sa v plnej miere započítava do prípravy na povolanie, významným spôsobom ju obohacuje o praktické zručnosti z reálnej praxe ako "Best Practice". Rozvíjajú sa pritom aj sociálne kompetencie študentov, schopnosti v oblasti kooperácie a tolerancie, ako aj zodpovednosti a samostatnosti v novom prostredí.

Anglickí lektori veľmi pozitívne hodnotili prácu našich žiakov, práca s nimi bola na vysokej úrovni, navzájom si pomáhali. Je príjemne počúvať takéto hodnotenie, ale nemôžeme zabúdať, že je to aj práca našich učiteľov, ktorí ich zodpovedne pripravujú na budúce povolanie.

Ďakujem predovšetkým kolegyni Ing. Alenke Kubovej, ako aj všetkým študentom za ich zodpovedný prístup na odbornej stáži a reprezentáciu našej školy.

Ing. Adriana Alsharabiová

 

 
Čo si vo svojom živote ceníte najviac?